Вие не знаете какво ще се случи утре!

от Пастор Леонард Бюлоу, насърчително духовно размишление за 8 ноември, 2017, от Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото – Без Коментари

“Слушайте сега вие, които казвате: Днес или утре ще отидем в еди-кой-си град, ще преседим там една година, и ще търгуваме и ще спечелим, когато вие не знаете какво ще бъде утре. Що е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява, и после изчезва. Вместо това, вие тепърва да казвате: Ако ще Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова. Но сега славно ви е да се хвалите. Всяка такава хвалба е зло. Прочее, ако някой знае да прави добро и не го прави, грях е нему.” Послание на Яков 4:13-17

Гордите хора често се хвалят за това, което планират да направят сега или в бъдещето, и говорят сякаш могат да се оправят без Божията помощ. Освен това, те са загрижени главно за покупките и продажбите, и печалбата, която ще направят. “Слушайте сега вие, които казвате: ‘Днес или утре ще отидем в еди-кой-си град, ще преседим там една година, и ще търгуваме и ще спечелим.’” Апостол Яков ни напомня, че не знаем какво ще се случи утре – а ако трябва да сме по-точни, какво ще се случи в следващата минута или до края на деня!

Чрез пророкът Яков Господ ни напомня за краткостта на живота. “Що е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява, и после изчезва.” Ако загреете вода или друга те  чност на котлана, когато тя достигне определена температура, ще видите пара, която се издига и изчезва след секунди. Тя е с кратка продължителност. Дори, ако човек живее осемдесет или деведесет години, когато той погледне на живота си ще възкликне, “Къде отидоха годините?”

В действителност Бог не иска да се тревожим за бъдещето. В проповедта на планината, Исус казва, “И тъй не се безпокойте, и не думайте: Какво ще ядем? или: Какво ще пием? или: Какво ще облечем? Защото всичко това търсят езичниците, понеже небесният ви Отец знае, че се нуждаете от всичко това. Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави. Затова, не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си. Доста е на деня злото, което му се намери.” Евангелие на Матей 6:31-34. Накратко, Исус ни казва, че всеки ден има достатъчно собствени проблеми, и да не добавяме към тях с безпокойството си! Въпреки това, Бог желаее да вземем мерки за бъдещето. Има разлика между безпокойство и планиране за бъдещето.

Бог обаче иска да планираме като се доверяваме в Словото му и в хармония с Неговата воля. “Вместо това, вие тепърва да казвате: Ако ще Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова.” Ако не бях планирал да напиша това духовно размишление, то нямаше да е написано. Вместо това, аз планирах и се молих на Бог да ме води, за да напиша богоугодно и укрепващо вярата духовно размишление.

Ако се хвалим и надуваме за това, което може да извършим без Божията помощ, това е демонстрация на гордост, и “всяка такава хвалба е зло.” Яков добавя, “Ако някой знае да прави добро и не го прави, грях е нему.” Има грехове, които извършваме и грехове, които пропускаме. Първият вид грехове са тези, които в действителност извършваме. Греховете, които пропускаме са тези неща (деяния или възможности), които знаем, че Бог очаква от нас, но ние просто ги подминаваме. Когато знаем какво Бог иска от нас и ние не го правим, ние сме в грях, защото не се подчиняваме!

Смирено идваме в Божието присъствие, и вярваме без да се колебаем, че кръвта на Исус Христос, Божият Син, ни е омила от всичките ни грехове, тези които сме извършили и тези, които са в следствие на пропуснати възможности. Молим се Бог да укрепи доверието и вярата ни в Неговите обещания да задоволи житейските ни нужди, както и да ни опази от неприятности. Освен това се молим Бог да ни благослови в процеса на планирането ни според Неговата блага и милостива воля.

О, Господи води ме в моите пътища, за да изпълня Твоите повеления!

О, Боже дай ми благодат, да позная и да изпълня Твоята воля!

Подреди стъпките ми според Твоето слово,

И направи сърцето ми искрено;

Нека грехът няма власт над мен, Господи,

И пази съвестта ми чиста. Амин.