Търсете мир с всички и освещение!

от Пастор Леонард Бюлоу, Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото. Затова “укрепете немощните ръце и отслабналите колена”, и направете за нозете си прави пътища, за да не се изкълчи куцото, но напротив, да изцелее. Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа. И внимавайте, да не би някой да не достигне до Божията благодат; да не би да поникне някой горчив корен, та да ви смущава, и мнозинството да се зарази от него.” Послание до Евреите 12:12-15

Читателите на Посланието до Евреите бяха обезкуражени от трудностите и предизвикателствата, които понасяха поради изповедта им на християнската вяра. Авторът на посланието моли читателите си да не стоят наоколо с немощни ръце и отслабнали колена сякаш страдат от някакъв вид парализа.

Писателят им напомня за това, което бе записано преди време. Господ ги наказва и дисциплинира, за да укрепи вярата им и да ги приготви да посрещнат предизвикателства в бъдеще. Пътувайки по пътя на този живот, християните трябва да не забравят думите на Господа Исус, “Влезте през тясната порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води в погибел, и мнозина са ония, които минават през тях. Понеже тясна е портата и стеснен е пътят, който води в живот, и малцина са ония, които ги намират,”Евангелие на Матей 7:13-14. Следвайте тясната пътека, евангелската пътека, като се доверявате и вярвате в единственият Спасител Исус Христос, който казва, “Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.” Евангелие на Йоан 14:6

“Търсете мир с всички и онова освещение, без което никой няма да види Господа.” И тъй като мирът, за който авторът пише е този, без който никой не може да види Господа, думата мир не е употребена в общия и смисъл. Тя се отнасе до Божия мир, който притежаваме когато вярваме в Исус Христос, наречен още Нашия Мир.

Апостол Павел писа до ефесяните, “Но сега в Христос Исус вие, които някога бяхте далеч от Бога, сте близо до него заради Христовата кръв. Защото самият той е нашият мир. Той направи юдеите и езичниците един народ и като принесе в жертва тялото си, срина разделящата ги стена на враждебност.” Послание до Ефесяните 2:13-14 Разпространете посланието на мир и прошка за всички хора.

Вярата ни в Божия мир ще държи здраво християните един с друг. Въздържайте се от кавги и спорове, за неща които не са от значение. Стремете се към единство във вярата.

Поради любов към нашия Господ, който ни обикна пръв, и любов към спасението на хора, съсредоточете се най-вече към посланието на евангелието на мир когато свидетелствате за Исус. Посланието на Евангелието е послание на Божията любов, която се оповава на мир и се въздържа от огорчение и скръб, които водят единствено до разногласия и раздори между хората. От най-голямо значение е “никой да не е лишен от Божията благодат”. Християните се страмят никой да не отпадне от вярата в Исус Христос, Божият Син и Човешкия Син, единствения Спасител от грях, смърт и властта на дявола.