Защото Господ наказва този, когото люби!

от Пастор Леонард Бюлоу, Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото. “И сте забравили увещанието, което е отправено към вас като към синове: „Сине мой, не презирай наказанието от Господа и не отпадай духом, когато Той те изобличава. Защото Господ поправя този, когото обича, и наказва всеки син, когото приема.“ Послание до Евреите 12:5-6

Авторът на Посланието до Евреите напомня на някои от читателите, че са забравили увещането, дадено на Божиите чада, което е записано в книгата на Притчите 3:11-12, и се цитира в стиховете по-горе.

Бог се отнася към Своите чеда като истински синове и дъщери, които всеки любящ баща ще накаже. Господ, както един любящ баща, дисциплинира Своите деца. Авторът използва думата “наказва”, която означава “поправя”. Да наказва не означава да набие, но да поправи някого за негово добро.

Богобоязливите родители не наказват или поправят децата си, защото ги мразят, но точно обратното, защото ги обичат. Ако сина или дъщерята са на лош път, са под влиянието на лоши другари, занимават се с неща, които не са добри или са вредни, тогава има нужда от корекция, за да се върнат в правия път.

Бог се отнася към децата си като любящ Баща, за да им помогне да вървят по пътя към спасение. Той ни наказва или поправя, за да ни държи във вярата в нашия Господ и Спасител Исус Христос. Греховната ни природа, изпълненият с грях свят, и дявола се стремят да ни убедят да се доверим на себе си за нашето спасение. Всички те се стремят да ни отклонят от Божието Слово, както авторът на Посланието до Евреите писа до хората, които забравиха какво бе записано в стария завет.

Когато Бог ни наказва или поправя, нека да не се обезкуражаваме, съмняваме или подставяме под въпрос дали Бог наистина ни обича. Погледнете на кръста на Голгота, на който умря Божият Син и Човешкия Син. Не забравяйте цената, която Той заплати, за да ни изкупи от греха, смъртта и властта на дявола. Той страда и умря, за да омие грехове ни. Той ни направи чисти. “Кръвта на Сина Му Исуса Христа ни очиства от всеки грях.” Първо Послание на Йоан 1:17. Апостол Петър писа, “като знаете, че не с тленни неща – сребро или злато – сте изкупени от суетния живот, …но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист” Първо Послание на Петър 1:18-19. Погледнете на кръста и, “Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада!” Първо Послание на Йоан 3:1.

Нашият любящ Спасител ни спасява, но и ни наказва или поправя. “Господ поправя този, когото обича, и наказва всеки син, когото приема.” Наказанието или поправката може понякога да е болезнено. Често децата плачат когато ги наказват. Но след време са благодарни за наказанието.  По-късно авторът пише, “Всяко наказание първоначално изглежда за страдание, а не за радост, но след това то принася плод на мира и на справедливостта за тези, които са възпитавани чрез него.” Послание до Евреите 12:11 Духовното дисциплиниране е за наше добро. Благодарете на Бога когато ви дисциплинира! Това е доказателство, че ви обича!