Благодат за Смирените

от Пастор Леонард Бюлоу, насърчително духовно размишление за 7 ноември, 2017, от Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото – Без Коментари

“Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат”.

И тъй, покорявай се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас. Приближавайте се при Бога, и ще се приближава и Той до вас. Измивайте си ръцете, вие грешни, очиствайте сърцата си, вие колебливи. Тъжете, ридайте и плачете; смехът ви нека се обърне на плач, и радостта ви в тъга. Смирявайте се, пред Господа, и Той ще ви възвишава,” Послание на Яков 4:6-10

Грехът дойде в този свят с дяволите, злите ангели. Апостол Петър пише във Второто Послание на Петър 2:4, “Бог не пощади и ангели, когато съгрешиха, но ги хвърли в мрака на най-дълбоките ровове, и ги предаде да бъдат вардени за съд;”. Злите ангели, или дяволи, бяха сътворени святи, но съгрешиха и поради това са отхвърлени от Бога завинаги. Те са духове, които са хитри, мощни и многобройни. Те са врагове на Бога и на човека. Исус ни каза, че дяволът е бащата на лъжите и има голяма компания между хората по целия свят, включително хора на високи и ниски позиции.

Кога съгрешиха дяволите? В края на шестте дни на Сътворението всичко бе съвършено и свято. Бог си почина на седмия ден. Всемогъщият Бог не бе уморен. Той си почина тоест, Той завърши Сътворението. Времето когато дяволите съгрешиха е в периода след като Бог завърши Сътворението и преди изкушението на Ева от дявола. Библията не ни дава определено време, но ни показва, че е скоро след Сътворението. В Първото Послание на Йоан 3:8, Апостол Йоан пише, “Който върши грях, от дявола е; защото дяволът отначало съгрешава.”

Какъв бе грехът на дяволите? Писанието не ни дава отговор на този въпрос.  Въпреки това, някои от църковните отци са на мнение, че грехът на дяволите бе гордост. Желанието им бе да бъдат като Бога! Каква е причината за този извод на духовните отци? Гордостта е основен грях, който по природа дебне дълбоко в сърцата на хората по света. Всушайте се и погледнете на хората, които в момент на възгордяване се опитват да изблъскат Бога от живота си. Погледнете на всичките усилия, които се влагат за премахване на всяко споменаване на истинстият Бог, в държавните ни училища, в правителството, в съдебните палати, в различните бизнеси, та дори и в църквите!

Бог ни предупреждава против греха на гордостта, и ни заповядва да се съпротивим на дявола, за да бяга той от вас. Съпротивяването на дявола става с молитва и с вслушване в Божието Слово. Съпротивете се на гордостта с Божие смирение. Когато учениците на Исус в гордостта си, спориха помежду си кой е най-важния, Исус доведе едно детенце помежду им и каза, “Истина ви казвам; ако се не обърнете като дечицата, никак няма да влезете в небесното царство. И тъй, който смири себе си като това детенце, той е по-голям в небесното царство.” Евангелие на Матей 18:3-4. В Първото Послание на Петър 5:5-6, Петър казва: “Покорявайте се всички един на друг. Облечете смирението, защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат. И тъй, смирете се под мощната ръка на Бога , за да ви възвиси своевременно “.

Като покаяни грешници, смирено идваме в Божието присъствие, кото изповядваме греховете си и молим Бог за Неговата благодат и милост чрез Исус Христос. Бог Отец прие жертвата на неговия Син, който пострада и умря на кръста на Голгота и ни оми от греховете ни. Бог ни е оправдал заради Исус. Ние вярваме, че Исус ние е изкупил. Със смирение изповядваме, че Бог ни възлюби толкова много, за да изпрати Исус в света да ни спаси от греха, смъртта и силата на дявола.

О Господи, Боже мой, на теб се моля. Не ме отхвърляй в гнева си! Нека благодатният ти Дух не ме изостави, но привлече сърцето ми към Теб, за да съм напълно опростен. О Боже, бъди милостив към мен! Амин.