С надеждата за дете

 Децата притежават безусловна любов, надежда за бъдещето, както и неограничени възможности в техните малки тела. Като възрастни ние по стечение на обстоятелствата или по наш избор, да затворим врата за няколко възможни пътища в живота. За новороденото бебе всяка врата е отворена и има неограничени възможности пред себе си. Като родители ние ще им помогнем да направят своя избор и да изпитат тръпката да от това да станат възрастни. Родителите имат уникално място в живота на техните деца: да се грижат, да ги учат, да ги обичат по начин, който никой друг не може.

Защото желанието да бъдеш родител засяга толкова много аспекти на живота на самоличността, самочувствието, отношенията с твоя съпруг, цели в живота, взаимоотношения с приятели, които са станали родители – болката от безплодието (стерилитета) достига до всички тези места.

Тя достига в най-дълбоката част от теб и както един човек го описва ” душата изпитва болка.” Може да изглежда несправедливо, че толкова много хора, които изглеждат неподготвени да бъдат родители имат деца, без дори да опитват, докато ти, която ще бъдеш добър родител, все още нямаш деца. Може би си ядосана на Бог, че сякаш ти е отказал на желанието да имаш деца. Нормално е да си ядосана и е добре да казваш на Бог, как се чувстваш.

.

Безплодна ли съм?

Безплодието се дефинира като неспособност да се зачене след една година на необезопасен секс или невъзможността да се износи плода в резултат на живо раждане (спонтанен аборт). Двойките, които искат да имат деца, много трудно намират начин да използват дори терминът “безплодна” (стерилна), защото това звучи като присъда, с която осъжда своите родителски мечти. В много случаи, обаче, не е така.

Медицинската общност продължава да предлага надежда като лекарите, които специализира “безплодие” изучават начини за възпроизвеждане и разработване на по-ефективни методи за лечение на репродуктивни проблеми. Но не всеки проблем с плодовитостта може да бъде решен с помощта на медицината. За тези, които могат, бременност понякога идва само след година чакане и надяване.

Една жена, която се занимава с безплодие казва, че най-трудното нещо за нея е да бъде около бременни жени. Това е особено трудно, спомня си тя, когато е с бременни жени, които я успокояват с празното обещание, че “Всичко ще бъде наред” . Те си нямат и на представа как ще да бъде!

Това не е необичайно за приятелите и семейството си, да кажат неща, които изглеждат безчувствени. Безплодието може да бъде толкова разочароващо и трудно преживяване, хората, които ви обичат, може да се чувстват неудобно, че не могат да ви помогнат. Жени страдащи от безплодие са чували безброй съвети като тези:

  • “Просто се отпусни!” (Секс регулиран от термометър и календар, никога не е релаксиращ.)
  • “Вземи си почивка!” (Аха. Тогава можете да гледате всички тези щастливи двойки с деца крещящи по тях в ресторанти или на плажа).
  • “Обзалагам се, че се забавляват когато опитвате (да заченете)!”

(Да не мислите, че е забавно да се чувствам отчаяно разочарована всеки месец, когато разбера, че не съм бременна … отново?)

  • “Защо не осиновите? Тогава си длъжна да забременееш.

(Заради осиновеното дете ще си принудена да имаш свои собствени деца?)

Медицинско Лечение

Идва момент в който много двойки търсят медицинска помощ, когато имат проблеми при забременяване. Това обикновено започва с диагностични изследвания, за да разберете дали има физически проблеми. След това може да означава, хирургична процедура или приемане на хормони. В крайна сметка, лечението на безплодието може да се превърне в лабиринт от високотехнологични процедури.

  • IVF – ин витро оплождане
  • GIFT – gamete intrafallopian transfer – Яйцата са отстранени от яйчниците на жената и се поставят в една от маточните тръби, заедно със спермата на мъжа.
  • ICSI – интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди
  • ZIFT – zygote intrafallopian transfer – Яйцеклетки се отстраняват от яйчниците на жената, и се оплождат ин витро. В резултат на което зиготата се поставя в маточната тръба с лапароскопия.

След като научите как се произнасят всички тези думи и какво означават те, трябва да балансират разходите, понякога ниската успеваемост, както и е вашето виждане и разбиране по етичните въпроси на високотехнологични терапии.

Въпреки че това не е решение за безплодието (стерилитета) някои двойки смятат, че осиновяването е прекрасен начин да изградят семейство. Както и при лечение на стерилитет, има много възможности за избор: да осиновите бебе от вашата раса (което може да означава дълго чакане), да се осинови дете от друг етнически произход, да осинови дете със специални нужди или от друга държава. Осиновивяването също може да бъде скъпо и тъй като то включва дълбоки емоции и основните човешки взаимоотношения са непредсказуеми.

Чакане

Без значение какво ще изберете – продължавайте да опитвате да заченате без медицинска помощ, опитвайте медицинско лечение за безплодие или може да решите да осиновите. Изборът ще включва чакане, докато не станете майка или да се примирите с идеята за живот без деца. Има няколко неща, които можете да направите, за да се справите с чакането:

  1. Не поставяйте живота си в режим на задържане.

Доколкото е възможно, изберете дейности, хобита, и проекти, които ви интересуват. Ако чакането продължава по-дълго, отколкото се надявате, ще бъдат включени в интересни дейности и все още можете да гледате напред към бъдещето.

  1. Бъдете отговорени за избора, който правите и леченията които избирате. Професионалистите които ви помогат, правят точно това: помагат ви. Вие сте в контрол на лечението на безплодието,на плана за осиновяване и целите в живота ви.
  2. Ако избирате да се лекувате от безплодие, помислете още в началото, когато ще решите да спрете ако нещата не потръгнат в желаната посока.

Ще бъде трудно да се прекъсне лечението, когато сте с надеждата, че следващия път то ще проработи. Но лечение на стерилитет може да продължи с години и да струва много пари и все още да нямате бебе. Бъдете сигурни, че не вашият лекар прави този избор.

  1. Добре е любезно да се избягват социални ситуации, които са болезнени за вас точно сега, като празнуване на очакване на бебе. Кажете на приятелката си как се чувствате, че се радвате за нея и че се борите с болката да нямате деца.
  2. Позволете на себе си да скърбите. Преминавайки през лечението на безплодие може да бъде продължителен процес на траур. Всеки път, когато се надявате да забремеете и след това да откриете, че не сте, може да се чувствате тъжна. Една двойка, описва безплодието казвайки: “Ние страдаме от смъртта на едно дете, което никога няма да имаме.”
  3. Потърсете подкрепата на други, които са преминали през подобни преживявания.
  4. Приемете, че не сте в контрол. Това е разочароващо и обезкуражаване понякога, но може да има и голяма свобода осъзнавайки, че има някои ситуации, които ти не можеш да разрешиш. Християнската вяра учи, че в такива времена можете да разчитате на контрола на Бог, Който е създал всичко, който се грижи за вас, и който има план за живота ви, без значение дали вие имате някакъв план.

Този Бог, според Библията, те обича напълно и абсолютно. Той ще направи и е направил всичко за вас от любов.

Това не означава, че той ще ти даде всичко, което искаш, това означава, че неговото изцеление ще надмине твоите представи. Той изпрати Исус, сина си, да живее в човешка форма, показвайки Божията любов, учейки големите тълпи, изцеляваше болните и дори възкресяваше мъртви. Той заяви, че е дошъл, така че да можем да имаме изобилен живот! След неговата смърт и възкресение, той обеща този изобилен живот за всички, които някога ще повярват в Него.

Сега Той ти казва “Аз мога да излекувам болката от безплодието, ако искаш.” Той не казва как, той просто казва, че ще го направи. Той те кани да му позволиш да се грижи за теб. “Дойдете при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя” (Матей 11:28). Неговия живот (и смърт и възкресение) показват, че любовта му е в изобилие, неговата мощност, по-голяма от болката или смъртта, както и че Той наистина дава това, което е обещал.

Докато ти преминаваш през болка, несигурност и душата те боли от надеждата за едно дете, позволи на Исус да ти даде почивка. Животът ти продължава и ти ще правиш избори свързани с безплодието – да ли да избереш лечение, или да се опиташ да осиновиш дете или да продължиш живота си без деца. Приемете факта, че има някои неща, което не можете да контролирате. Съсредоточете се върху положителните неща от живота си в неща, които можете да контролирате и знайте, че има Бог, който те обича, който е в контрол на всичко, и който има план за теб.

Предоставено с разрешение за копиране, разпространение и печат на HOPING FOR A CHILDот Lutheran Hour Ministries