Ти също може да се молиш

Девет-годишната Стефани се молеше: “Господи, моля те помогни на майка ми да отслабне. Тя е на диета и тя се опитва много, но понякога тя яде шоколадова торта и сладолед. Ето защо тя се нуждае от твоята помощ. Майка ми би те попитала сама, но и е твърде неудобно. ”

Понякога хората не молят за помощ или не се молят на Бога, защото им е неудобно или се чувствам недостойни или смятат, че е безполезно. Молитвата е “молба за помощ”, но тя е и много повече. Това е като да разговоряш с някого, който обичаш и който е в състояние да ти даде дори повече, отколкото ти искаш или дори можеш да си представиш.

Говори с Бог-Отец

Когато Исус учеше учениците Си да се молят, той каза: “Молете се така:” Отче наш … “Това е начинът да се научиш да се молиш. Говорете с вашия Бог-Отец -така както говорите с вашия собствен баща. Ако не нямате баща с който да разговаряте, представете си , че говорите на баща от някой сериал или някой филм който дават по телевизията. Помислете си за някой, който може да ви е като баща, най-добрият баща, който те обича, грижи се за теб, и който ще ти даде каквото ти е необходимо. “Каквото и да поискате в молитва, вярвайте, че сте го получили, и ще ви се сбъдне” (Марк 11:24).

Как да познаем Бога като Отец (баща)? Само когато сте се родили в семейството му. Разбира се, това означава, да се родищ втори път, новороден, както Исус каза на Никодим (Йоан 3:3-5). Духът на Бог създава нов живот в теб, живот, който те прави дете на Бога.

Какво трябва да кажеш, когато се молиш? Когато започнете да говорите с вашия Бог-Отец може да му кажеш каквото поискаш да и го кажеш по свой собствен начин. Той знае какво е в сърцето ти, и той разбира твоите нужди. Деби, седемгодишна възраст, се молеше, “Моля те, Господи, изпрати мама ново бебе-момченце. Това бебе което изпрати миналата седмица плаче твърде много. “Бог разбра Деби. Когато ние не знаем какво да се молим, Духът ходатайствува за нас “в съответствие с Божията воля” (Римляни 8:26-27).

Един начин да започнете

Когато искаме да говорим на приятел или баща, понякога най-трудното нещо е да се започне. Приятел ни насърчава: “Какво е това? Изплюй го камъчето. Не се страхувай. “Ето някои въпроси, които може да те насърчат да започнаш да говориш на своя Бог-Отец

  1. За какво сме благодарни?

Някои от първите думи които родителите ни ни учат да казваме, са “Благодаря”. Библията понякога нарича благодарността към Бога “похвала”, или “възхвала”. Можете да благодарите на Бога затова:

* че е Бог, Създател, Господ, Отец;

* че Умиря за нас на кръста, за да плати за всичките ни грехове;

* че ни прави Негови чрез вяра в Исус Христос;

* Семейство, приятели, работа;

* За ежедневния живот, здраве, благословенията му

  1. Защо се нуждаеш от прошка?

Вярно е, че ние всички сме грешници и се нуждаем от прошка. Бог иска от нас да изповядваме греховете си, и той обещава да ни прости: “Ако изповядваме греховете си, той е верен и праведен да ни прости греховете” (1 Йоан 1:9).

  1. За какво искаш да питаш?

Бог ни кани да го “призовем в ден на напаст” (Псалм 50:15), а след това обещава: “Аз ще ни избави.” Той ни кара да “искаме … търсим … чукаме “(Лука 11:9-10), и той обещава” ще ни бъде дадено … ще намерим … вратата ще бъде отворена. ”

От какво се притесняш? От какво се страхуваш? Какво ви е необходимо? От какво имат нужда приятелите и семейството ти? Бог слуша и понякога върши чудеса. Както и Той да отговори, ние трябва да се научим да приемаме неговата мъдрост.

Ампутиран ветеран посетил град във Франция, който е известен като място, където са се случили чудеса на изцеление. Той закуцукал към светилището, отбелязва свидетел, “Горкият човек, той, да не мисли, че Бог ще му върне крака?” Ветеранът чул тези думи и отговорил: “Не, аз не очаквам Бог да ми даде крака ми. Аз отивам да се моля той да ми помогне да живея без него. ”

Дай предимство на Божията воля

Това ветеран се бе научил да се моли като Исус в Гетсиманската градина: Да не бъде моята воля, ноТвоята воля” (Матей 26:42). Горните въпроси и тази последна точка от тези размишления за даване на предимство пред Божията воля образуват акроним на думата молитва (на англ. pray), който е полезен начин да ни научи как да се молим:

P = Praise           Слава, хвала

R = Remember       Помни

A = Ask                 Искай

Y = Yield             Дай предимство

Понякога ние казваме кратки молитви, които не следват този модел за молитва – просто кратък вик за помощ или една дума на благодарност. Това е добре. В други случаи, когато ние искаме да направим по-пълна молитва, ние можем да следват модела.

Първите три позиции в акронима обикновено не представляват проблем. Да хвалят и да благодарим на Бога е лесно. Също така, се чувстваме добре да Му кажа за всички наши беди и да помолим за неговата помощ. Но е трудно да се каже, “Не моята воля; да бъде, но Твоята воля” Въпреки това, накои са дали предимство на Божията воля. Когато учениците се борят на Галилейско море с вълните, които заплашваха да потопят лодката им, те събудиха Исус и казаха: “Не ти ли пука, ако се удавим?” (Марк 4:35-39). Те не Му казаха какво да прави относно опасността която ги грозеше. Те просто искаха да привлекат вниманието му, така че той може да извърши Своята воля.

Когато Петър и Йоан били заплашвани и предупреждавани да не говорят повече за Исус, християните се молеха, ” за да извършат всичко що твоята ръка и твоята воля са определили да стане” (Деяния 4:24-30). Те не казваха на Бог какво да направи. Те оставиха Бог да вземе решението, негова беше отговорността. Помолиха Бог да им помогне да си свършат задача: да говори Божието Слово с голямо дръзновение.

Пастор, който се бореше една година с рак на дебелото черво многократно т.е. след всяко преглед или лечение, “Това е в ръцете на Господ. Всичко ще се оправи. ”

Молете се така:

(P = Отдай слава) Славя Те затова , че си Бог. Благодаря Ти за …

(R = Помни) Знам, че съм грешник. Моля те, прости ми …

(A = Искай) имам нужда от вашата помощ и насоки … Бъди с …

(Y = Дай предимство) Вярвам на всички твои обещанията … Всичко е в Твоите ръце. Всичко ще бъде наред.