Ще помислим за разкаянието този път.

Какво е разкаяние? Разкаянието е чувството за съжаление за грешката, която сме извършили. Разкаянието не е чувството, че сме били хванати в грях. Това са две различни неща.

За да се разкаеш от какво се нуждаеш най-напред? Трябва да разбереш, че си извършил нещо грешно.  Как може да определим дали сме извършили нещо грешно? Християнинът определя дали греши според десетте Божии заповеди. Нарушим ли една от тях ние трябва да почувстваме разкаяние. То може да се опише така: „Аз измамих Бога и реших да действам по мой начин, а не както Бог е наредил, мислех, че това е по-доброто решение. Така че измамих Бога и сега осъзнавам, че сгреших, а Бог е прав. Съжалявам за това.“

За да се разкаем най-напред трябва да знаем десетте Божии заповеди. Колко от считащите се за християни ги познават. Въобще не са близо 100%. От опит, може би 25% от тези, които се наричат християни познават заповедите толкова добре, че да могат да определят дали дадено изявление е от десетте Божии заповеди.

Така че, как могат хората да се разкаят ако не могат да разберат, че са извършили нещо грешно? Покайният период преди Великден е едно добро време да си припомним десетте Божии заповеди. Можем да ги намерим в Библията или в Катехизиса на Мартин Лутер. Разбирането на десетте Божии заповеди ще ни позволи да определим греха, така че да почувстваме съжаление за всичко, което сме извършили против Бога, който ни е създал, обича ни дотолкова, че изпрати Исус да умре и плати за нашите грехове. Когато осъзнаем колко пъти сме съгрешили, Светият Дух ще ни помогне да почувстваме разкаяние и така ще бъдем готови да оценим, това, което Исус е сторил за нас.

Бог да бъде с всички нас.