Не приемайте Божията благодат на празно

   “Като съдействаме на Божието дело, ние ви умоляваме да не оставяте да отиде напразно Божията благодат, която получихте. Защото се казва: „В благоприятно време те чух и в ден на спасение ти помогнах.“ Ето сега е благоприятното време, ето сега е денят на спасението.” Второ Послание до Коринтяните 6:1-2

   Апостол Павел обобщава сърцевината на Евангелието в заключителните думи на петата глава от Второто Послание до Кориняните. Той писа, “Бог беше Този, Който чрез Христос помири света със Себе Си, без да вменява на хората прегрешенията им, и ни повери словото на помирението… (Бог) заради нас натовари с целия грях Този, Който не знаеше какво е грях, за да получим чрез Него оправдаване пред Бога.” Второ Послание до Коринтяните 5:19, 21

   След това Павел продължи посланието си като изрази надеждата, че делото на Неговото служение не е напразно. “Като съдействаме на Божието дело, ние ви умоляваме да не оставяте да отиде напразно Божията благодат, която получихте.” Aпостолът молеше коринтяните да се облегнат здраво с вяра на божието послание на благодат, Неговото послание за мир и прошка на всичките им грехове. Небестният Отец прие жертвата на Неговия Син, Исус Христос, който пострада и умря на кръста на Голгота за да омие греховете на всички хора. Той уверява грешниците, всеки един от тях, че Той е простил греховете им.

  Призовът, който апостол Павел отправя към коринтяните трябва да се насочи към всички, които се считат за християни. Не приемайте божията благодат напразно! Да приемете божията благодат напразно, означава, че след като сте чули божието послание за милост чрез Христа, го отхвърляте без да го вярвате. Тогава поучението, проповядването и слушането на Евангелието са напразни. Независимо от призова на Евангелието, благословение няма за тези, които го чуят и откажат да го повярват.

   Павел цитира от книгата на пророка Исаия: “В благоприятно време Те чух и в ден на спасение Ти помогнах.” Обещаният Месия и Спасител говори чрез пророка Исаия. Бог чу вика за помощ на Неговите избрани чеда по време на старозаветния период, и потвърди обещанието си да изпрати Спасител, който да осигури спасение не само за децата на Израел, но за всички хора.

   Пророкът Исаия, обаче, имаше същата загриженост, която апостол Павел изрази: “Ние ви умоляваме да не оставяте да отиде напразно Божията благодат.” Исаия започна популярната евангелска глава 53 с думите, “Кой повярва на това, което е чул от нас?” Исаия 53:1. Той трябваше да се бори с хора, които чуха великите обещания на Бога да изпрати Спасител, но които не ги приеха и не повярваха!

   На днешно време ние се сблъскваме със същата ситуация. Евангелието е проповядвано с пълната истина и непорочност по целия свят. Посланието на божията милост, Неговото уверение за прощение, придобито чрез скъпоценната кръв на Исус, пролята на Голгота, е чуто от множество хора, но много от тях не го вярват и приемат.

   Павел напомня своите слушатели и нас, че времето е наближило: “Ето сега е благоприятното време, ето сега е денят на спасението.” Приемете, повярвайте и се доверете на божието прощение, СЕГА, ДНЕС! Утре може да е много късно! Авторът на Посланието до Евреите предлага същото увещание: ”Днес, ако чуете гласа Му, не закоравявайте сърцата си както в преогорчението.” Послание до Евреите 3:15