Да благодарим на Бога за този неописуем дар!

4ти Юни “Да благодарим на Бога за този неописуем дар!” Второ Послание до Коринтяните 9:15 от Пастор Леонард Бюлоу.

   Едно от задълженията на християните е обобщено с няколко думи: Благодарете на Бога! В стария и новия завет божиите чеда многократно са призовани да благодарят на Бога за Неговите многобройни благословения, които Той дарява на тялото и душата им сега и за вечността.

   В Псалмите на божиите деца им се напомня да благодарят на Бога за многобройните благословения, с които Той обсипва всички живи същества. Псалмистът описва всички живи същества, стоящи пред всемогъщия Бог, гледайки към небето с очакване Той да отвори ръката си и да излее благословения върху им. В Псалм 145:15-16 се казва: “Очите на всички гледат към Тебе; и Ти им даваш храна на време. Отваряш ръката Си и удовлетворяваш желанието на всичко живо.” Псалмистът ни насърчава да благодарим на Бога за нещата, които хората смятат за даденост, както е записано и в друг псалм. В Псалм 147:7-9 се казва: “Пейте Господу и благодарете Му. Пейте хваления с арфа на нашия Бог, Който покрива небето с облаци, приготвя дъжд за земята, и прави да расте трева по планините; Който дава храна на животните и на гарвановите пилета, които пиукат.”

   Освен това, има и специален Дар, за който да благодарим на Бога. Във Второто Послание до Коринтяните, Апостол Павел го нарича “(Божия) неописуем Дар!”. Нашият човешки език няма думите да опише адекватно този Божий Дар. Дарът, за който апостолът говори е Божият Син. Ние вярваме в Божия Син като наш единствен Спасител. Това е въпрос на вяра. Поради нашето ограничено човешко познание, не можем да обясним и разберем този невероятен Дар. Помислете, например, че нашия Спасител, роден от дева, бе Исус, за който пророкът Исаия писа, “Затова Господ Сам ще ви даде знамение: ето девица ще зачене и ще роди син, и ще Го назоват с името Емануил.” Исаия 7:14 Според човешкото познание, “Рождение от девица е невъзможно!” Въпреки това, “За Бога всичко е възможно.“ Евангелие на Матей 19:26

   Библейският стих от Евангелието на Йоан 3:16, наричан още “Краткото Евангелие”, изразява Божията любов, която е извън рамките на нашето разбиране. “Бог толкова много обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всеки, който вярва в Него, да не погине, а да има вечен живот.” Християнството не е нещо, в което  изразяваме разбирането си.  В християнството изразяваме вярата си; то е нещо, в което изразяваме това, което вярваме.

   Вярвам в Бог Отец, всемогъщият Създател на небето и земята. Вярвам че Исус Христос, истински Бог, роден от Отца преди всички векове, и истински човек, роден от Дева Мария, е моя Господ, който ме изкупи, мен – погубен и осъден човек, Той заплати за всичките ми грехове и ме спаси от смъртта и от силата на дявола, не със злато или сребро, но със собствената Си свята, ценна кръв и чрез невинното Си страдание и смърт; Той възкръстна от смъртта и живее и царува за вечни векове. Аз вярвам в Святия Дух; святата християнска църква, общението на светиите; прощението на греховете; възкресението на тялото; и вечния живот. Тези думи обобщават вярата на всеки християнин.

   Същността и цънтъра на нашата християнска вяра е обобщено в думите, изразени от апостол Павел: “Да благодарим на Бога за този неописуем дар!” С вяра се облегнете на единствения истински триединен Бог. Облегнете се на Христа като Божий Син и ваш единствен Спасител. И тогава призовете и други да вярват в това, което всички християни вярват! Бог да ви благослови в усилието ви да свидетелствате за Христа. Амин.