Велик Си Ти!

от Пастор Леонард Бюлоу, от Насърчителни Духовни Размишления: Сутрищна Разходка в Словото 27 Май

О колко дълбоко е богатството на премъдростта и знанието на Бога! Колко са непостижими Неговите съдби, и неизследими пътищата Му!

   Защото, “Кой е познал ума на Господа, Или, кой Му е бил съветник?”

    или, “Кой от по-напред Му е дал нещо, Та да му се отплати?”

   Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него, Нему да бъде слава до векове. Амин.” Послание до Римляните 11:33-36

   Древен крал веднъж попитал известен философ, “Как изглежда Бог?”. Философът отвърнал, че преди да отговори на този въпрос му трябва време да помисли. Когато оговореното време изтекло, той помолил за още време – двойно повече от първоначалното – преди да отровори. А когато и втория период от време изтекал, той поискал периода от време да се удължи без ограничения.

   Философът направил доста проучвания, и умувал дълго време. Той приложил всеки възможен вариант на човешкото познание, с което разполагал. Или както се казва,  не оставил нито един камък необърнат. Той изчел много книги, с изключение на Библията. И накрая, въз основа на цялото човешко познание, той отвърнал на краля, че не може да отговори на въпроса, “Как изглежда Бог?”

   Като християни имаме предимство когато трябва до отговор на този въпрос. Ние се обръщаме към Божието Слово, където Бог ни се открива. От Неговото Слово знаем, че: Той е единствения истински Бог; че Той е триединен, трима в едно, Отец, Син и Святи Дух; че Той е вечен, свят, всемогъщ, всезнаещ, присъсва навсякъде, търпелив, любящ, справедлив, милостив и прощаващ.

   И при все това, независимо от познанието ни, което се основава на Светото Писание, трябва да признаем, че единственият истински Бог е толкова велик, че просто заставаме пред Него с благоговение и очудени казваме: “Велик си Ти!” Текстът ни започва в хваление: “Велик си Ти в твоите богатства!” Бог наистина е богат. Той е собственика и владетеля на всичко тук. Чрез псалмиста, Той казва, “Защото Мои са всичките горски зверове, И добитъкът, който е по хиляди хълмове. Познавам всичките планински птици, И полските зверове са в ума Ми. Ако огладнеех, не щях да кажа на тебе; Защото Моя е вселената и всичко що има в нея.” Псалми 50:10-12

   В Първото Послание до Тимотей 6:7, апостол Павел пише, “Нищо не сме внесли в света, нито можем да изнесем нищо”. Трябва да си признаем, че всичко което притежаваме е дар от Бога. Както и апостол Яков пише в Посланието на Яков 1:17, “Всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре, и слиза от Отца на светлините.” А псалмистът ни напомня да се обърнем към Господа за Неговата безкрайна благодат. В Псалм 145:15-16, се казва: “Очите на всички гледат към Тебе; И Ти им даваш храна на време. Отваряш ръката Си И удовлетворяваш желанието на всичко живо.”

   Въпреки всичко, божиите благословения за телата ни и даровете в различните сезони са незначителни в сравниние с духовните благословения, с които нашия Господ ни обсибва. Ако сме удивени и в страхопочитание, поради материалните неща, които ни заобикалят в този свят, какво ще кажем, когато видим дълбочината на Неговите духовни богатства, които Той ни предлага чрез Неговата благодат и милост? Вземете предвид богатствата, който са на наше разположение чрез Божия Син – прощение на греховете, живот и спасение, обещанието за мир и опрощение, увереността да знаете, че сте Божии чеда чрез вяра в Христа Исуса. Когато осъзнаем, колко много Той ние е благословил  телесно и духовно, с възторг запяваме, “Велик си Ти!”.

    Чрез пророка Исаия, единствения истински Бог задава въпроса, с който започнахме, “Как изглежда Бог?”. Исаия пише , “И тъй, на кого ще уподобите Бога? Или какво подобие ще сравните с Него?…И тъй, на кого ще Ме уподобите Та да му бъда равен? казва Светият. Дигнете очите си нагоре Та вижте.” Исаия 40:18, 25-26 – и след това ни насочва към великия Създател на небето и земята.

   “Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него, Нему да бъде слава до векове. Амин.” Послание до Римляниете 11:36 Създанието на тази вселена принадлежи на Бог! Подсигуряването на спасение за грешниците принадлежи на Бог! Призова да се присъединим към Неговото семейство и да станем Негови лювими деца принадлежат на Бог! Апостолът завършва и запечатва посланието си с “Амин!” Така е! Тази неделя, след неделята, е която празнувахме Петдесятница, ние заставаме в страхопичитание и пеем, “Вилик Си Ти!” Амин!